Nezavisne novine su pisale o nama: “Bazirani na tačnosti i kvalitetu”

konzilijum_dev NOVOSTI Leave a Comment

Posjetili smo laboratoriju KONZILIJUM, inače prvu privatnu laboratoriju u Banja Luci, koju od samog osnivanja prati reputacija visoko-kvalitetne zdravstene ustanove. Konzilijum je osnovan u Beogradu još davne 1994. godine a u Banja Luci osamnaest godina kasnije, 2012. godine. Budući da nismo do skora bili naviknuti na privatne laboratorije i pravila koja vladaju u njima, postavili smo im pitanja koja su nas najviše mučila. Ljubazno osoblje laboratorije KONZILIJUM nam je izašlo u susret, te objasnili sve što nas je interesovalo.

Da li je potrebno zakazivanje?

KONZILIJUM: Nije potrebno zakazivanje dolaska, sem za uzorkovanje briseva koje radi naš ginekolog. Budući da radimo od 7 do 19h sasvim je dovoljno vremena da svi bez čekanja dođu na red s obzorom na to da se samo neke analize moraju raditi na tašte.

Za koje vrijeme su gotovi nalazi?

KONZILIJUM: Biohemijski nalazi su gotovi istog dana, tačnije u roku od 24 časa. Za mikrobiološku analizu je potrebno minimalno 48 časova  a u slučaju da su nađene patogene bakterije i da se radi antibiogram od 48 do 72h.

Zašto se tako dugo čekaju nalazi u vašoj laboratoriji u odnosu na druge?

KONZILIJUM: Kao što više puta dnevno objašnjavamo svojim pacijentima, naša laboratorija Konzilijum egzistira već 22 –je godine i za sve to vrijeme nije nam se desila greška. Prosto, mi smo se podredili kvalitetu i tačnosti analiza. Vjerujemo da je mnogima čudno što se kod nas urin ili obična krva slika čekaju par sati dok druge laboratorije izdaju za deset minuta. Ponoviću, mi smo sve svoje znanje i tehnologije upregli u kvalitet i tačnost, vrijeme ne igra nikakvu ulogu ukoliko rezultat koji dobijete nije tačan.

Šta znači „čekiranje“ ili kontrolisanje nalaza?

Naša laboratorija ima trostruki sigurnosni sistem kontrole. Što znači da, osim što pacijent prilikom davanja krvi, odmah dobije svoj bar kod, koji dalje „putuje“ kroz sistem, i time eliminiše bilo kakvu vrstu zamjene razultata, provjerava se još na tri različita profesionalna nivoa, od laboranata, viših laboranata i magistara biohemije.

 Da li imate patronažnu službu i da li je potrebno zakazivanje?

KONZILIJUM: Imamo dobro organizovanu patronažnu službu. Dolazimo svaki dan (sem nedeljom) prema dogovoru. Potrebno je nazvati i dogovoriti dolazak.

Da li je potrebno da se krv da natašte?

KONZILIJUM: Opšta je preporuka da se 24 časa prije uzimanja uzoraka ne treba izlagati teškim fizičkim naporima i ne konziumirati alkohol, a da najmanje 12 časova prije uzimanja uzorka ne treba konzumirati ništa od hrane i pića. Dozvoljeno je uzimati  samo vodu. Uzimanje hrane direktno utiče na rezultate analize šećera i masnoća u krvi. Detaljnje informacije možete dobiti na našem sajtu.

Zašto tražite toliko informacija prilikom prijema?

KONZILIJUM: Podatke koje tražimo su naša zakonska obaveza. Prije svega moramo ispravno identifikovati svakog pacijenta po prezimenu, imenu roditelja i njegovom imenu, datumu rođenja (JMBG), adresi, broju telefona. Pol i starost su značajni za tumačenje rezultata zbog različitih referentnih vrijednosti kao i  podaci o lijekovima koje uzimate ili ste uzeli, o alergiji na antibiotike i slično. Podatak o ljekaru koji vas liječi je bitan za hitnu komunikaciju u slučaju dobijanja kritičnih vrijednosti.

Kako mogu da preuzmem rezultate?

KONZILIJUM: Rezultate možete preuzeti lično ili putem e-maila, faksa ili poštom. Rezultati se ne saopštavaju telefonom. Prilikom dolaska u laboratoriju recite osobi na prijemu na koji način želite da preuzmete rezultate.

Koliko ću čekati na prijem u vašoj laboratoriji?

KONZILIJUM: Zavisi od vremena dolaska. U periodu od 7 do 10 časova se čeka oko 10 min., a nakon toga ne više od pet minuta ili nikako. Na dužinu čekanja utiče  vrijeme potrebno za uzimanja podataka od pacijenata. U slučaju da imate otvoren karton (unaprijed upisani Vaši podaci)  vrijeme čekanja se značajno skraćuje (a ostvarujete i popust od 5% )

Da li može uzorak za spermogram da se donese u laboratoriju ?

KONZILIJUM: Može, ali pod uslovom da možete da ga dostavite najkasniju u roku od 30 minuta od trenutka kada obezbjedite uzorak. Takođe, važno je znati, da ukoliko je broj spermatozoida manji od 10.000.000 po ml ne radi se spermocitogram zato što bi zbog malog broja spermatozoida diferencijacija bila nepouzdana.

Da li mogu da donesem urin za urinokulturu u toku cijelog dana?

KONZILIJUM: Za urinokulturu, potrebno je da donesete urin u roku od 1h od trenutka uzimanja, u međuvremenu mora da stoji u frižideru. Duže stajanje na sobnoj temperaturi može da utiče na razvoj bakterija i na pouzdanost rezultata.

Da li treba da vam kažemo da se bojimo vađenja krvi i da postoji mogućnost padanja u nesvjest?

KONZILIJUM: Obavezno! Osoba koja Vam vadi krv mora imati takvu informaciju kako bi preduzela sve potrebne radnje pre nego što pristupi vađenju krvi, kao i da prati vaše stanje nakon vađenja krvi.

Nakon kog vremena od uzimanja antibiotika mogu da dam uzorak na analizu?

KONZILIJUM: Za pouzdanu  dijagnostiku  efikasnosti propisane terapije potrebno je da prođe minimum 4-5 dana  od posljednjeg dana uzimanja terapije pre nego što se uzme uzorak za mikrobiološko ispitivanje (brisevi, urin…)

Da li mogu da dam vaginalni bris na analizu za vreme  menstrualnog ciklusa?

KONZILIJUM: Vaginalni i cervikalni brisevi se ne uzimaju za vrijeme menstrualnog ciklusa zbog mogućeg prisustva sluzi i sekreta jer bi to uticalo na pouzdanost rezultata.

U kojoj nedelji se radi ‘’dabl test’’ i šta je potrebno da ponesem sa sobom kada dolazim u laboratoriju?

KONZILIJUM: Dabl test se radi od  9-te nedelje do 13-te nedelja + 6 dana trudnoće. Potrebno je sa sobom ponijeti: poslednji nalaz UZ i znati tačnu tjelesnu težinu.

Da li se dabl (tripl, kvadripl) test mora raditi istog dana kada je urađen ultra zvuk?

KONZILIJUM: Nije neophodnbo raditi istog dana, može i dan kasnije.

 Do koliko sati mogu da dam krv za analizu na hormone štitne žljezde?

KONZILIJUM:  U toku cijelog dana. Nije vezano za konzumiranje hrane.

 Da li mogu da dam krv istog dana kada sam primao kontrast za snimanje?

KONZILIJUM: Ne postoje tačni podaci o tome, ali se preporučuje da se krv da tek nakon 2-3 dana.

Nezavisne Novine

Share this Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *