Amniocenteza

konzilijum_dev NOVOSTI Leave a Comment

Amniocenteza je test u kojem se uzima mali uzorak tekućine (plodne vode) koja okružuje bebu. Analizom plodne vode može se ustanoviti da li beba ima određene abnormalnosti.

Kako se test obavlja?

Kroz majčinu kožu igla se gurne kroz zid uterusa (maternice) u plodnu vodu bez dodirivanja bebe ili placente (posteljice). U vrijeme provođenja testa, obično oko16. sedmice trudnoće, oko bebe se nalazi oko 150 ml plodne vode. Za test je potrebno oko 15 ml tekućine.

Šta se radi s plodnom vodom?

Obično se plodna voda testira za dvije stvari:

  • Mjeri se prisitnost bjelancevine zvane alfa-fetoprotein. Nivo te bjelančevine u plodnoj vodi obično je povišena kad beba ima spina bifidu.
  • Ćelije iz plodne vode mogu se koristiti da se provjeri struktura bebinih hromosoma. Pretragom se može utvrditi da li dijete ima Downov sindrom (mongoloidnost) ili neki drugi manje uobičajeni kromosomski poremećaj. Takođe se može utvrditi i pol djeteta.

Postoji i više drugih testova koji se mogu napraviti s plodnom vodom, ali oni se provode jedino kad se zna da postoji rizik da će roditelji imati dijete s nekom od vrlo rijetkih bolesti.

Vaš će vam lijekar reći rezultate amniocenteze. U većini slučajeva može vam takode reći i pol djeteta ako želite znati.

Share this Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *